19.8.2024.

Росреестр и Републички геодетски завод потписали су Меморандум о разумевању и сарадњи, који отвара нове могућности за јачање веза у области уређивања земљишта, катастарског евидентирања, регистрације права на непокретностима, геодезије, картографије и инфраструктуре просторних података.

Документ су потписали руководилац Росреестра, Олег Скуфински и директор РГЗ-а, мр Борко Драшковић, током посете српске делегације Москви. Меморандум предвиђа размену напредних искустава и технологија, организацију састанака, семинара и заједничких вебинара, као и пружање међусобне подршке у оквиру рада релевантних међународних организација.

/content/images/work/2024/08/MOSKVA Slika 1  copy.png

„Односи између Русије и Србије имају богату историју, засновану на вековном пријатељству, духовној заједници и традицијама, подршци и узајамној помоћи. Сарадња држава у свим областима има карактер стратешког партнерства, а лидери држава подржавају интензиван политички дијалог. Потписивање меморандума представља важан корак у развоју наше сарадње и темељ за размену најбољих пракси, реализацију заједничких образовних програма и пројеката у области земљишне и имовинске сфере,“ истакао је Олег Скуфински.

/content/images/work/2024/08/MOSKVA Slika 2  copy.png

Борко Драшковић је захвалио руској страни на експертској подршци.

„Наша сарадња је започела у тешком тренутку, када се Републички геодетски завод суочио са незапамћеним хакерским нападом. Лично учешће Олега Скуфинског, његове заменице Елене Мартинове и дигиталног тима Росреестра омогућило нам је да превазиђемо те тешкоће, и изражавамо захвалност за ову непроцењиву помоћ. У овом контексту, посебно значај има подршка развоју сфере просторних података. Квалификованих стручњака у овој области нема много, стога је за нас изузетно важно да развој тече непрекидно, узимајући у обзир светске трендове. Радујем се могућности размене искустава и знања, и драго ми је што се ваш водећи пројекат стварања Националног система просторних података наставља примењивати у пракси,“ рекао је директор Републичког геодетског завода.

/content/images/work/2024/08/MOSKVA Slika 4 copy.png

Заменица руководиоца и руководилац дигиталне трансформације Росреестра, Елена Мартинова представила је функционалне могућности Националног система просторних података. Она је говорила о стварању конкретних решења унутар Јединствене дигиталне платформе НСПД, која имају међусекторску примену. Конкретно, говорила је о СааС-сервису за рад са просторним подацима, који омогућава приступ функционалности НСПД за све државне информационе системе и информационе ресурсе.

„Сервис обезбеђује једноставан и брз приступ потребним слојевима просторних података, омогућавајући подешавање алата за рад с њима у складу са конкретним потребама корисника. Не захтева додатни софтверски развој и лако се интегрише у постојеће информационе системе државних органа. Картографска компонента је спремна да издржи висока оптерећења приликом истовременог рада великог броја корисника, не губећи притом на брзини визуализације података. Сервис обрађује 13 хиљада истовремених захтева у секунди, а приказ информација на екрану траје не више од 2 секунде,“ истакла је Елена Мартинова.

/content/images/work/2024/08/MOSKVA Slika 5  copy.png

Заменица руководиоца демонстрирала је рад електронских сервиса на бази НСПД: „Паметни катастар“, „Земља на дохват руке“, „Земља за градњу“, „Моји објекти непокретности“ и других.

На крају састанка стране су се договориле о ажурирању заједничког плана сарадње за наредне године.

Током посете, српска делегација је такође посетила Управу Росреестра за Москву, где су се упознали са најбољим праксама у области дигиталне трансформације и примене нових технологија у пружању услуга овог органа.

„Услуге које пружа Росреестр у области катастарског евидентирања укључују широк спектар, који омогућава да се за власнике обезбеде сви услови за заштиту њихове имовине и гарантује комфор и слобода промета непокретности у грађанском промету. Доступност пружања услуга одражава се на годишњем повећању обима регистрација за 30%, а у електронском облику за 12%. Упркос озбиљним обимима захтева у Москви, тежимо да их обрађујемо у максимално скраћеним роковима: мање од 1 дана за катастарску евиденцију, 2 дана за регистрацију права, мало више од 3 дана траје јединствена процедура. За стамбену непокретност време обраде не прелази 24 сата,“ нагласио је руководилац Управе Росреестра за Москву, Игор Мајданов.

Директор РГЗ-а, Борко Драшковић је посебно истакао реализацију пројекта у Русији, преласка на електронски формат интеракције са центрима за пружање државних услуга, што је поједноставило и убрзало интеракцију са подносиоцима захтева. Учесници делегације су могли јасно оценити све предности рада у водећем мултифункционалном центру Централног округа Москве.

На крају посете, директор Републичког геодетског завода Србије Борко Драшковић захвалио је стручњацима Росреестр и центара за државне услуге „Моји Документи“ на сарадњи и нагласио важност размене искустава.
 

Релевантне вести