16.10.2024.

На Првом сабору геодета Србије и Српске, на којем је било више од 500 учесника из региона и међународних организација, одржаном од 13. до 15. октобра 2024. године на Фрушкој Гори, усвојена је Заједничка декларација која поставља темеље за јачање струке, сарадње и професионалних веза између геодетских институција и организација.

Сабору су се обратили председници три међународне институције: председник Eurogeographics-а и Геодетског и картографског завода Словеније, Томаж Петек, председник Савета геодета Европе, Николас Смит и председница Међународног удружења проценитеља, Ребека Малмквист. 

Декларација наглашава значај имплементирања три трансформације: дигитализације, одрживог развоја и интеграције геопрострорних података. Учесници су се обавезали на примену нових технологија, унапређење независности струке, јачање професионалних и институционалних капацитета, а све у циљу како би геодезија постала значајан фактор у обликовању будућности нашег друштва.

Сабор је организован од стране Републичког геодетског завода и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, уз подршку Војногеографског института „Генерал Стеван Бошковић”, Удружења геодетских организација Србије „Геоудружење” и Друштва геодетских инжењера и геометара Републике Српске.

Документ Заједничке декларације можете видети ОВДЕ.
 

Релевантне вести