29.7.2022.

Centar za razvoj Šajkaške odlikovao je direktora RGZ-a mr Borka Draškovića Krstom vožda Đorđa Stratimirovića za odbranu od hakerskog napada na informacioni sistem katastra i očuvanje infrastrukture geoprostornih podataka. „Krst vožda Đorđa Stratimirovića me podstiče da lakše nosim lični krst borbe za odbranu i očuvanje suvereniteta infrastrukture geoprostornih podataka Republike Srbije“ – istakao je direktor RGZ-a Borko Drašković ovom prilikom i dodao da mu predstavlja izuzetnu čast što je odlikovan ordenom velikog srpskog vojskovođe baš u trenutku kada se naša zemlja našla u savremenom hibridnom ratu.

/content/Vesti/2022/07/IMG-de0a3a6319677e2829690bd54f25cedf-V.jpg

Drašković je rekao da je ovo još jedno priznanje naporima zaposlenih Republičkog geodetskog zavoda u ispunjenju očekivanja građana Srbije za pouzdanim i transparentnim sistemom zemljišne administracije i reformskih zadataka koje je pred RGZ postavila Vlada Republike Srbije.

/content/Vesti/2022/07/IMG-cf168ececcd05523154f7ce35c93e029-V.jpg

Uručujući orden direktoru Republičkog geodetskog zavoda prof. dr Ivan Stratimirović, praunuk vožda Stratimirovića, je izrazio divljenje međunarodnom stručnom solidarnošću koja je demonstrirana u situaciji hakerskog napada na IT sistem RGZ-a.

„Kao čovek sam iskreno zadivljen i impresioniran nesebičnom solidarnošću i željom brojnih međunarodnih organizacija da pomognu u situaciji u kojoj se našla naša zemlja, ne tražeći ništa zauzvrat.“ – poručio je ovom prilikom profesor Stratimirović i dodao – „Za mene ovakvi nesebični izrazi dobre volje zrače neverovatnim optimizmom da u situaciji kada se u globalni plan ističu moralno posrnuće i ponor ipak postoje veliki izgledi za svetlu budućnost, kako naše zemlje tako i celokupnog čovečanstva.“

/content/Vesti/2022/07/IMG-2123f3bba0212ed11685644ef706cdf0-V.jpg

Dodeli ordena direktoru RGZ-a prisustvovali su i predstavnici Centra za razvoj Šajkaške: prof. dr Đorđe Stratimirović, čukununuk vožda Stratimirovića, Danijel Šajkašić, predsednik Centra i Aleksandar Đurđev, predsednik upravnog odbora.

Krst vožda Đorđa Stratimirovića dodeljuje Centar za razvoj Šajkaške, a ustanovljen je prošle godine povodom prenosa i sahrane posmrtnih ostataka generala i vožda Đorđa Stratimirovića u Srbiju nakon 113 godina od smrti.

Релевантне вести